Translate

divendres, 25 d’octubre del 2013

Videojocs i aprenentatge: un MOOC de Coursera

Coursera és una plataforma dedicada als MOOC i proposa centenars de cursos online gratuïts de tots els gustos i colors. Als que ens agrada aprendre coses, se'ns ha girat molta feina...Després del curs "Una breu història de la humanitat" -que és summament interessant-he començat un curs de sis setmanes titulat "Video Games & Learning": Videojocs i aprenentatge. 


El curs és proposat per la Universitat de Wisconsin-Madison d'Estats Units i dirigit per Constance Steinkuehler i Kurt Squire. El mentor del curs és James Paul Gee, investigador i autor del llibre "Lo que nos enseñan los videojuegos sobre el aprendizaje y el alfabetismo" que, segons la UOC, és de "lectura obligada" per a tots aquells interessants tant en l'aprenentatge com en els videojocs. Altres docents i experts, també participen en la inicitiva.

El curs s'estructura en 6 setmanes. Aquí el temari per setmana:


Sempre s'ha pensat que els nens que es passen el dia jugant a videojocs perden el temps, però la tònica d'aquest segle XXI que encetem és ben diferent. Després de 30 anys investigant, finalment, s'ha arribat a la conclusió que els videojocs no només són divertits, sinó que també són una manera per aprendre: treballar en equip, desenvolupar habilitats i aprendre dels contextos. 

El que és vital, però, és la qualitat dels continguts del jocAquí deixo el vídeo de presentació del curs:




1. Introducció: jocs i aprenentatge?!

A la primera setmana, el curs ens introdueix en el joc com a una experiència dissenyada. Hi ha molts tipus de jugadors, així que, com a primer exercici del curs, es proposa jugar a un videojoc nou durant 30 minuts i valorar-lo: si ens ha divertit o avorrit, si l'hem trobat fàcil o díficil, si motiva o no. 

També en aquest primer vídeo trobem unes primeres instruccions d'en Paul Gee (a la imatge) presentat-nos els seus 13 principis bàsics del joc com a experiència educativaEn aquest vídeo, Gee s'endinsa en el món de l'aprenentatge a través dels videojocs:






2. Disseny de jocs per l'aprenentatge?


El joc és, sobretot, una experiència. Però qui els crea els jocs? Com? I per què? Els jocs són complexos de dissenyar i requereixen molt de temps, reflexió i proves. En aquesta segona setmana, aprendrem sobre el procés de desenvolupar jocs a través de dissenyadors de jocs que compartiran les seves experiències i coneixement sobre la matèria. Els ponents convidats d'aquesta segona setmana són: Brian Pelletier, Scot Osterweil, David Gagnon, Liz Lawley i Andy Phelps. D'altra banda, Paul Gee també participa en aquesta segona setmana desenvolupant una mica més els seus 13 principis bàsics quant al disseny i a les mecàniques de joc.


3. La cultura del joc i l'aprenentatge

La tercera setmana, "Videojocs i aprenentatge", ens explica que els jocs no només són comprats i jugats pels usuaris. A més, al voltant dels jocs es construeixen comunitats -com World of Warcraft-, que més enllà del propi joc i les seves mecàniques, contribueixen amb fòrums, blogs, etc. La cultura dels videojocs, doncs, facilita unes complexes pràctiques d'aprenentatge. Amb qui es juga? a què? quan i on?



4. Jocs i coneixement

En aquesta unitat s'examinarà com els jocs -particularment d'acció- poden ajudar a entrenar el cervell i millorar els processos bàsics cognitius. El professor C. Shawn Green detallarà la seva recerca sobre la relació entre els videojocs i la cognició. I el professor Adam Gazzaley ens parlarà de la relació entre els videojocs i l'edat del cervell



5. Jocs i continguts

Durant les primeres sessions, s'ha parlat de com els jocs i la cultura del joc poden ser un poderós vehicle d'aprenentatge. Aquesta cinquena setmana, s'analitzarà la cultura del joc des d'una perspectiva més profunda: des de l'alfabetització, des dels estudis sociològics, de la ciència i de la computació. 


6. Jocs i la institució de l'educació

Durant aquesta última setmana, explorarem l'aplicació dels videojocs en entorns educatius i veurem com els jocs ja han estat usats en les classes d'avui dia. El contingut d'aquesta última setmana explora exemples de com la cultura del joc en l'aprenentatge s'està posicionant a l'educació formal i de com la transforma. 


Tot i que aquest vídeo no forma part del contingut del curs, el trobo molt interessant: és atractiu, dinàmic i explica molt bé el concepte del disseny dels jocs per un bon aprenentatge:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada